Faceți căutări pe acest blog

2 iul. 2024

Prof. dr. Hermina Anghelescu a conferențiat recent la Biblioteca Academiei Române, iar săptămâna trecută a fost la Olănești...

- este posibil ca anul viitor reputata specialistă în ,,Biblioteconomie și Știința Informării” să susțină din nou prelegeri la Vâlcea, pro bono publico, pentru toți colegii interesați

<<...la iniţiativa domnului director general, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, în ziua de 3 iunie 2024, Biblioteca Academiei Române a primit vizita doamnei prof. univ. dr. Hermina Anghelescu, un model de excelenţă în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării. După o experienţă de 13 ani de activitate la Biblioteca Naţională a României, în anii '90, profesor Hermina Anghelescu îşi urmează drumul pe tărâm american, rămânând ataşată de instituţia Bibliotecii. Teza sa de doctorat are tema: Biblioteci publice în România modernă şi contemporană: moştenirea modelelor franceze şi a influenţelor sovietice: 1830-1990 şi este susţinută în anul 2000 la University of Texas (Austin).


Urmează o carieră universitară de excepţie, începută la această universitate şi continuată până astăzi ca profesor la Facultatea de Ştiinţele Informării din cadrul Wayne State University, din Detroit - SUA. Specialist de marcă, la nivel mondial, se distinge ca autoare a numeroase studii şi articole, fiind totodată membru în colegiul de redacţie al mai multor publicaţii renumite de biblioteconomie şi ştiinţa informării, dintre ele remarcându-se Library Trends. Are volume co-editate şi publicate de Library of Congress. Un proiect foarte important îl reprezintă editarea a două volume de studii despre bibliotecile din Rusia şi din Europa Centrală şi de Est, la comemorarea unui sfert de veac de la căderea comunismului: Libraries in a Post-Communist World: ,,25 Years of Development in Russia and Central and Eastern Europe”.


Publicate în 2014 şi 2015, volumele sunt rezultatul unei munci intense, consumată pe parcursul a 4 ani. Profesor Hermina Anghelescu s-a implicat şi în activitatea unor asociaţii profesionale: Asociaţia Bibliotecilor Americane (ALA), Federaţia Internaţională a Asociaţiilor şi Instituţiilor de Biblioteci (IFLA). Cu referire la aceasta, timp de 10 ani a fost preşedinte al Secţiei pentru Istoria Bibliotecilor, în prezent fiind membru în Comitetul permanent pentru Servicii de Referinţă. Face parte din Comitetul de Acreditare a facultăţilor de biblioteconomie şi ştiinţa informării din SUA şi Canada.Are în lucru în lucru o cercetare care se va publica în doua volume: ,,Behind the Music Scores: Current Trends in Music Librarianship and Archival Management”. Ele includ interviuri cu peste 100 de bibliotecari şi arhivişti care au în custodie colecţii de muzică din biblioteci universitare, biblioteci de conservator, biblioteci ale marilor opere şi orchestre simfonice din lume etc. Lucrarea va apărea în 2025 la Nova Science Publishers din Hauppauge, New York (co-autori: Patrick Lo, Javed Wong, David Baker şi Matthew Naughtin). De asemenea, va publica un volum asemănător, dedicat bibliotecarilor din muzeele de artă.
Profesor Hermina Anghelescu a avut un rol esenţial în atragerea de fonduri de la Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru modernizarea bibliotecilor publice din România (28 milioane de dolari) şi Republica Moldova (11 milioane de dolari).
în anul 2004, în semn de apreciere pentru activitatea de promovare a culturii române dincolo de graniţele tării, Preşedinţia României i-a conferit Herminei Anghelescu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler.
Întâlnirea cu profesor Hermina Anghelescu a avut loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu" al Bibliotecii Academiei Române. Am salutat prezenţa unor unor colegi din biblioteci bucureştene (Biblioteca Centrală Universitară „Carol I" din Bucureşti, Biblioteca Centrală a Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie „Politehnica" Bucureşti, Biblioteca Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Biblioteca Băncii Naţionale a României), din localităţi apropiate (Biblioteca Judeţeană J. A. Bassarabescu" Giurgiu, Biblioteca Orăşenească Bolitin-Vale), precum şi reprezentanţi ai conducerii unor instituţii de cultură (Centrul Cultural Local de Cultură „Ion Vinea" Giurgiu).
Domnul prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al bibliotecii, a deschis manifestarea printr-o scurtă prezentare a invitatei, adăugând cuvinte de bun venit. Doamna Mihaela Dragu, şef serviciu Bibliografie Naţională, a oferit celor prezenţi repere semnificative ale activităţii acesteia. în continuare, profesor Hermina Anghelescu a prezentat sistemul de biblioteci din Statele Unite ale Americii şi a făcut referire la o serie de caracteristici ale învăţământului biblioteconomie din această ţară şi din Canada. Au urmat apoi întrebări din partea celor prezenţi, realizându-se o comunicare interactivă şi un schimb util de experienţe. S-a reţinut care este statutul bibliotecarului în Statele Unite: acesta se bucură de un larg respect, „este pe un piedestal, văzut ca o autoritate", fiind un sprijin continuu al utilizatorului, ştiind la ce informaţie să fie dirijat.
Evenimentul a prilejuit întâlnirea cu o personalitate de largă recunoaştere în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării şi a creat oportunităţi pentru colaborări viitoare.>>
Sursa informațiilor de mai sus – pagina electronică a Bibliotecii Academiei Române link în descrierea primei poze.
&&&
Notă: în discuția telefonică* pe care am avut-o aseară cu doamna Hermina Anghelescu (aflată deja la București), cea mai bună și titrată profesoară provenită din mediul biblioteconomic românesc și-a arătat disponibilitatea de a susține din nou cursuri pentru bibliotecarii vâlceni - ,,pe de gratis”, cum formulează domnia sa și ,,dacă există interes”.


Cum - sunt sigur! - ,,există interes” (și dacă nimic neprevăzut nu va împiedica aceasta), anul viitor este foarte posibil așadar ca doamna Hermina Anghelescu să conferențieze din nou la Vâlcea, pentru bibliotecarii din Biblioteca Județeană și de la bibliotecile comunale și orășenești.


Vizualizare foto și video din colajul de mai sus, fiecare cu explicații conexe și linkuri.


Valentin Smedescu

___
#bibliotecivalcene #biblioteci #bibliotecari #ANBPR #SchimbDeExperienta #Inovatie #memoriesicunoasterelocalaValcea #memoriavalceana #istorielocala #mostenireculturala #Valcea #Educație #Valceaculturalheritage #Valceaculturalmemory #istorielocalavalcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Oamenii de pe teritoriul actualului judeţ Vâlcea în epoca marilor migraţii

La începutul Evului Mediu românesc ţinutul de la poalele munţilor Carpaţi, străbătut de bătrânul Olt, era locuit de „urmaşii Romei”, expresi...