Faceți căutări pe acest blog

7 nov. 2023

Excepționala conferință susținută la Biblioteca Județeană Vâlcea, de către prof. univ. dr. ing. Paul Șerban Agachi/ Universitatea Babeș-Bolyai Cluj (video integral)

- <<Ingineria chimică și calculatorul pretutindeni/ ,,Opt ani în Africa. Botswana între trecut și  viitor”>>

Lansarea volumului Povestea apei grele/ The Story of Heavy Water in Râmnicu Vâlcea, autor prof. dr. Dorel Mihai Constantinescu, din 26 oct. a.c. și conferința ,,alăturată” ne-au prilejuit ,,întâmplarea” în instituția noastră a unui eveniment cultural-științific cum ne-am dori să avem cât mai multe cu putință.


Invitat de dl Dorel Mihai Constantinescu, dl. Paul Șerban Agachi – vechi colaborator al cercetătorilor de pe Platforma Chimică vâlceană de odinioară - ne-a încântat și uimit, deopotrivă, relatându-ne ceea ce a trăit și văzut în Africa, pornind de la momentul ,,T0” al optării d-sale pentru un post de profesor universitar în Botswana, pe când avea 68 ani - acum are 76!

Despre ineditul vieții de profesor european într-un mediu universitar african (singurul alb) dintr-o într-o țară ,,în curs de dezvoltare”, într-o cultură atât de diferită și, totuși, atât de asemănătoare cu a noastră, în unele privințe

...despre un stat care abia în septembrie 1966 și-a obținut independența (față de coroana britanică), dar pare că știe să profite de ea, în primul rând prin liderii săi

...un teritoriu vast (dominat de deșertul Kalahari), puțin populat (o suprafață de două ori și ceva mai mare ca a țării noastre are de cca. șapte ori mai puțini locuitori)

...un învățământ superior aproape inexistent, în condițiile în care și învățământul primar a trebuit să înceapă cam ,,de la zero” (finanțat de oameni simpli, neștiutori de carte!)

...resurse naturale de valoare inestimabilă (în primul rând diamante, dar și altele, bazate tot pe minerit) pe care Botswana a început să și le exploateze, inteligent, abia după obținerea independenței!

...despre câte ,,asemănări” există între România și această țară africană (pe care de multe ori, o ironizăm în discuții ,,amicale”, nu doar cu trimitere la numele monedei naționale), dar și câte deosebiri ne diferențiază ,,pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

În sfârșit, despre toate acestea și despre multe altele ne-a vorbit oaspetele nostru excepțional din urmă cu două săptămâni. Vă invităm să-l urmăriți, așadar, pe dl. profesor Paul Șerban Agachi în înregistrarea video a conferinței pe care v-o propunem, filmare realizată de colegul nostru Laurențiu Mihai Beldiman:



Slide-urile prezentării prof. emerit Paul Șerban Agachi pe care de asemenea ni le-a oferit - s-a exprimat în sensul ,,...doar sunt resurse educaționale, nu?”.
Pps-ul transformat în pdf conține inclusiv impresionantul CV al oaspetelui nostru, cărțile, articolele și resursele publicate etc. (la care, în discurs, a făcut referire cu modestie, așa cum numai adevărații ,,învățați” sunt ,,în stare”).

🙏👏

Valentin Smedescu

____________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Carmen Andreescu/ Contribuții la istoria Cinematografului vâlcean

De la  fenakistoscopul profesorului Plateau de la Universitatea din Gand la caravanele care străbăteau tîrgurile încîntînd oamenii cu noua m...