Faceți căutări pe acest blog

10 mar. 2025

Loviturile de stat din Istoria României

 ,,Lovitură de stat (din franceză coup d'État

sau puci (din germană Putsch) se numește o răsturnare bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei formată din ofițeri militari sau comandanți paramilitari aparținând aceluiași stat, folosind forța. Lovitura de stat poate fi o etapă premergătoare a unei revoluții sau poate să fie o simplă schimbare de palat. Există mai multe tipuri de lovituri de stat în funcție de clasa căreia îi aparțin puciștii, în funcție de schimbările produse de puci precum și în funcție de modul de executare. Există mai multe tipuri de revoluții, care sunt începute prin lovituri de stat. O revoluție implică o schimbare deseori bruscă și fundamentală a unei societăți și de aceea necesită în prealabil o lovitură de stat.

Revoluție plus lovitură de stat

O trecere a unei armate de partea unei revoluții se numește lovitură de stat militară sau puci dacă puterea este preluată exclusiv de un grup militar și pentru că se face împotriva guvernului legitim și a puterii existente și în folosul unei puteri noi, revoluționare.

Lovitură de palat

O formă de lovitură de stat este și "lovitura de palat", care totuși se realizează departe de ochii și urechile mulțimii, aparține de regulă unei facțiuni aflate la putere, un partid dominant sau o "tabără" politică, apropiată grupului conducător, uneori chiar din cadrul grupului, și se bazează pe relații hegemonice și influență a unor comandanți ai armatei sau serviciilor secrete câștigați de grupul complotist activ.

În cartea sa Coup d'État: A Practical Handbook (Lovitura de stat: un manual practic), Edward Luttwak sintetizează: O lovitură de stat se realizează prin infiltrarea unui segment mic, dar de importanță extremă, a aparatului de stat, care apoi este folosit pentru a prelua controlul de la guvern și a-l îndepărta de la putere. Prin urmare, folosirea puterii militare nu reprezintă un element definitoriu al loviturii de stat.

Dacă este vorba de încercarea unui grup politic militar de a răsturna prin violență un regim politic sau o ordine statală, se folosește preponderent termenul de puci.

Pronunciamiento

Pronunciamiento (proclamație) este un termen spaniol pentru un tip special de lovitură de stat. Lovitura de stat (în spaniolă golpe de estado) a fost mult mai comună în Spania și America de Sud, în timp ce pronunciamiento a fost mai comun în America Centrală și Mexic. Pronunciamiento este o explicație formală pentru a demite guvernul, justificând instalarea noului guvern care se efectuează prin golpe de estado. O ,,revoltă a barăcilor” sau cuartelazo este alt termen pentru o revoltă militară, format din termenul spaniol cuertel (sfert sau barăci). Garnizoanele militare specifice sunt factorul care stârnește o revoltă militară mai mare împotriva guvernului.

Un singur autor a făcut distincția dintre o lovitură de stat și un pronunciamiento. O lovitură de stat este militară, paramilitară, sau facțiunile din opoziție demit guvernul și își asumă puterea, în timp ce, în pronunciamiento, militarii demit guvernul actual și instalează un guvern (aparent) civil.”

Sursă/ bibliografie/ resurse suplimentare.


&&&

Lovitura de stat de la 2 mai 1864

Lovitura de stat de la 2 mai 1864 din Principatele Unite ale Țării Românești și Moldovei a dus la schimbarea puterii în stat prin dizolvarea Adunării Legiuitoare. Este prima lovitură de stat dintr-o serie de circa 14 (în funcție de diverse interpretări) din istoria României moderne.

Preliminarii

Odată cu apariția României ca țară problema agrară a continuat să provoace instabilitate. Pe întreg teritoriul statului, au existat răscoale țărănești, cea mai mare fiind cea dusă de N. Malairău și partizanii lui din București. Sătenii nu aveau suficiente terenuri, plus că trebuiau să plătească impozitele și să practice clacă pentru boieri. Alexandru Ioan Cuza a sperat să îmbunătățească situația din țară prin reforme agrare. El a încercat secularizarea terenurilor mănăstirești și, de două ori, să anuleze iobăgia și să reducă terenurile marilor proprietari, dar majoritatea parlamentară era formată din boieri care se opuneau.

Criza și soluția

Așadar această parte a reformei sale nu a fost aprobată în Adunarea Legiuitoare (Națională). Cabinetul a primit vot de blam, însă domnul a refuzat demisia primului ministru. Alexandru Ioan Cuza a dizolvat Adunarea Legiuitoare pe 2 mai (deputații fiind evacuați din sală de un detașament militar) și a promulgat o nouă constituție, numită de el Statutul Dezvoltător al Convenției de la Paris, care întărea puterea domnului în detrimentul legislativului, și o nouă lege electorală care sporea considerabil numărul alegătorilor. Dreptul de a vota a fost acordat unei părți a țărănimii, muncitorilor și întreprinzătorilor. La alegerile pentru a doua convocare a Adunării Naționale au învins suporterii domnitorului. Cu sprijinul noului parlament a avut loc o serie de reforme necesare.

Reacții externe

În Occident, acțiunile lui Alexandru Ioan Cuza au fost considerate ca o lovitură de stat. Rusia, Franța și Prusia au condamnat faptele domnitorului ca fiind o lovitură de stat. Situația s-a înrăutățit în jurul României, Cuza fiind acuzat de încălcarea prevederilor de bază adoptate la Convenția de la Paris din 1858.

Aplanarea temporară a conflictului

În scopul de a restabili relațiile, domnitorul a plecat la Constantinopol, unde pe 28 iulie au avut loc negocieri cu sultanul turc. Ca rezultat, dintr-un vasal al Imperiului Otoman, Principatul a ajuns la o și mai mare autonomie și i s-a acordat dreptul de a decide în afacerile sale interne.

Evoluția pe termen lung

Boierii nemulțumiți au format așa-numită coaliție monstruoasă (denumire promovată de presa favorabilă domnitorului) care în 1866 a replicat cu o nouă lovitură de stat, aducându-l la putere pe Carol I și schimbând, în scurt timp, Convenția de la Paris din 1858 cu Constituția din 1866.~

Sursa selecției

&&&

,,Cele opt lovituri de stat confirmate de istoria Romaniei

(…)

12 februarie 1866: detronarea lui A.I.Cuza

A fost ceea ce numim astazi un act terorist. O coalitie, formata din conservatori si liberali radicali, sprijinita si de armata, a patruns noaptea in dormitorul domnitorului, de unde l-au rapit si l-au constrans sa abdice.

Cuza fusese avertizat de serviciile sale de informatii, dar n-a luat masuri. Dupa unii, complotistii isi mascasera intentia, organizand acasa la unul din ei un chef de proportii, cu muzica si dans. Logica spune ca nu faci zaiafet, cand te pregatesti sa dai lovitura.

Dupa altii, domnitorul nu prea avea incredere in in serviciul sau de informatii, iar dupa alti autori se nimerise ca, in acea noapte, Cuza Voda sa aiba programata o aventura galanta, chiar in dormitorul sau, si nu-i venea sa renunte.

Se vede ca, si la noi, a fost valabila din totdeauna inteleapta zicala a francezului "cherchez la femme", atribuita lui Alexandre Dumas - tatal.

8 august 1870: lovitura nereusita a lui Candiano Popescu

Faptele sunt cunoscute: in acea zi, colonelul Candiano Popescu, intocmind documente false, a declarat detronarea domnitorului Carol I si demararea, la Ploiesti, a unui proces revolutionar, care sa instaureze republica.

Initiativa nu numai ca nu a reusit, dar regele s-a dovedit de o noblete pe care n-o mai gasim in zilele de azi, abtinandu-se de la eventualele represalii. Colonelul Popescu a ramas in armata, unde si-a continuat o cariera stralucita.

8 iunie 1930: Carol II

Este una dintre cele mai ciudate lovituri de stat din istorie. Printul Carol, tatal regelui minor Mihai I, aterizeaza in tara la 6 iunie 1930 ca simpla persoana particulara, iar, dupa doua zile, isi detroneaza fiul si se proclama rege. Este sprijinit o vreme de Partidul National Taranesc, care ulterior isi regreta gestul.

 

10 februarie 1938: tot Carol II

Dupa modelul Italiei si al Germanaiei, regele Carol II a incercat instituirea unei dictaturi proprii. La 10 februarie 1938, a desfiintat partidele politice, asigurandu-si puterea suprema in stat. N-a gasit sprijin, iar reformele sale nu s-au bucurat de popularitate.

6 septembrie 1940: Ion Antonescu

Opinia publica il facea responsabil pe rege pentru cedarea unor importante teritorii: Basarabia, Nordul Bucovinei, Nordul Ardealului, Cadrilaterul. Carol II a fost nevoit sa abdice in favoarea fiului sau Mihai I, care prelua pentru a doua oara tronul, strict formal, fara prerogative, pe care Ion Antonescu i le-a pretins regelui Carol, odata cu rangul de "conducator".

 

23 august 1944: Regele Mihai

In momente grele pentru tara, regele Mihai I reintra in drepturile legitime, deposedandu-l pe Ion Antonescu de prerogativele ce nu i se cuveneau. El inlocuieste intreg guvernul, conducerea Armatei, a serviciilor de siguranta a statului si hotaraste intoarcerea armelor, impotriva celor care au dus tara la dezastru. Presa internationala comenta, la timpul sau, ca gestul regelui a scurtat durata razboiului cu 6 luni.

6 martie 1945: I.A. Vysinschi

Poate pare ciudat, dar lovitura de stat din 6 martie 1944 a fost dictata de trimisul lui Stalin, A.I.. Vysinschi, care l-a obligat pe rege sa schimbe guvernul, in pofida constitutiei, inscaunand un guvern prosovietic, condus de dr. Petru Groza. Consecinta: aservirea integrala a Romaniei catre URSS.

30 decembrie 1947: Petru Groza si Gheorghiu Dej

Cei doi actionand in afara Constitutiei si in afara oricaror legi il silesc pe regele Mihai sa semneze un act de abdicare, dupa care proclama Republica. A fost ultima decapitare la varf, de care vorbeste istoria Romaniei.

Ultimele decenii abia se scriu. Ele n-au intrat inca in istorie, dar locul le este sigur rezervat acolo. Acum, le-am evitat, pentru ca imi vine greu sa ma substitui istoriei si sa le calific.

Dar timpul n-a intrat in sac, posteritatea va scrie sigur despre ele, judecand unde au fost lovituri de stat si unde simple intamplari televizate. Intre timp, toate vor deveni amintiri.”

Sursă selecție

&&&

În colaj:

Stânga: Ce este o lovitură de stat și cândpoate fi declarată ca atare

Dreapta: la 2 mai 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza  a dizolvat Adunarea Legiuitoare – sursa foto/ amănunte

 __________
 #memoriavalceana #bibliotecivalcene #istorielocala #mostenireculturala #Valcea #Educație #Valceaculturalheritage #Valceaculturalmemory #istorielocalavalcea #ramnicuvalcea #judetulvalcea #biblioteca #bibliotecaonline #nevedemlabiblioteca #bvaav #BibliotecaVirtualaaAutorilorValceni  #AlexandruIoanCuza #lovituradestat #LovituriDeStat

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Muntele cu pustnici/ La Mânăstirea Pătrunsa, pe urmele părintelui Valerian/ Interviu Formula AS 2014

Înainte de 1989, Dragoş Pâslaru a fost un actor de mare succes, cu roluri memorabile în teatru şi cinema. A fost un rebel, un boem şi un lup...