Faceți căutări pe acest blog

Despre proiect

Proiectul Istoria locală@biblioteca ta publică s-a născut din trei dorinţe legitime:

- de a valorifica colecţiile tradiţionale de documente privind istoria şi, în general, cunoaşterea locală, iniţiativa având şi rol de prezervare a informaţiilor, pentru evitarea degradării/dispariţiei lor o data cu suportul fizic

- de a crea această posibilitate şi pentru parteneri - biblioteci sau alţi tezaurizatori de astfel de documente (arhive, muzee etc.)

- de a oferi on-line, gratuit, tuturor celor interesaţi, conţinutul de informaţii pe suport tradiţional existent în bibliotecile noastre sau în locuri care ne sunt accesibile.


Acest site nu este doar o culegere de obiecte digitale, ci se doreşte a fi o bază de date complexă, cu informaţii care combină textul şi multimedia, în folosul utilizatorului modern. La creşterea conţinutului site-ului pot contribui instituţii (biblioteci, muzee, arhive etc.), dar şi persoane fizice care deţin informaţii relevante pentru cunoaşterea şi - de ce nu? - promovarea istoriei locale. Orice intenţie de a contribui cu informaţii la acest site va fi luată în considerare cu toată responsabilitatea.

Proiectul - prima iniţiativă de acest fel la nivel naţional, demarată de reprezentanţi ai unor biblioteci publice - este înfăptuit ca urmare a participării subsemnaţilor-membri ai Echipei de proiect la Programul de Training pentru Lideri si Inovatori al Centrului Mortenson, din cadrul din cadrul Universităţii din Illinois, SUA. Cu sprijin şi prin aderarea la proiect şi a altor biblioteci judeţene din România, www.istorielocala.ro poate deveni în relativ scurt timp un instrument eficient de studiu şi de cunoaştere pentru elevi şi studenţi, de ajutor în procesul educaţional pentru cadrele didactice, dar şi de informare/ formare, în general, pentru publicul larg (evident, utilizator de Internet).



Considerăm importantă atragerea în proiect şi a altor biblioteci judeţene din România, dacă este posibil a tuturor, pentru că ne dorim ca informaţiile despre istoria şi memoria locală a oricărui colţ de ţară să fie scoase o dată pentru totdeauna din circuitul restrâns bazat pe colecţiile tradiţionale şi introduse în acest site, unde să devină accesibile on-line.


Iniţiatorii proiectului sunt:

Delia Pantea/ Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor, Corina Ciuraru/ Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Sorina Stanca/ Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj,/ Valentin Smedescu/ Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Gabriel Cărăbuş/ Biblioteca Bucovinei „I.C. Sbierea” Suceava


Blogul proiectului poate fi găsit aici: http://istorielocala.blogspot.ro/

Dorim să mulţumim celor fără de care acest proiect nu ar fi prins viaţă şi anume:


Centrul Morteson din cadrul Universităţii din Illinois, SUA şi, în mod special, lui Susan Schnuer, care ne-a susţinut şi îndrumat atunci când proiectul era doar o idee
Electronic Information for Libraries (EIFL) şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România pentru că, prin intermediul lor, am putut beneficia de finanţarea fără de care acest proiect nu s-ar fi putut concretiza
IREX Romania şi Programului Biblionet, pentru că ne-au oferit oportunitatea să cunoaştem nemijlocit modelul american de biblioteci, deţinător al multor iniţiative asemănătoare din care ne-am putut inspira.

Echipa de proiect

Utilizare si conditii

Prima pagina a site-ului www.istorielocala.ro este in continua schimbare doatoria faptului ca informatiile sunt introduse concomitent din cinci judete, iar ultimele articole publicate, intotdeauna din categoria "Istorie", apar primele (doar pana cand informatii mai noi le iau locul, desigur).

In coloana din stanga, sub "Acasa", informatiile din categoriile Istorie, Personalitati. Genealogii, Cladiri. Monumente... etc. sunt accesibile sistematizat pentru fiecare din cele cinci judete initiatoare ale proiectului: Bihor, Braila, Cluj, Suceava, Valcea.

In coloana din dreapta, sub "Contact", informatiile sunt sistematizate pentru fiecare judet, in ordinea urcarii lor pe site (cele mai noi, primele). In aceasta sectiune, informatiile nu mai sunt clasificate dupa categoriile "Personalitati. Genealogii", "Cladiri. Monumente"... etc., ci doar dupa aparenenta lor la un judet sau altul.

In fine, prin tastarea unor cuvinte de căutare, a oricăror cuvinte de căutare, nu doar a unor cuvinte-cheie, în căsuţa din dreapta sus a site-ului, puteti afla tot ceea ceea va putem oferi legat de subiect, pana la momentul interogatiei dvs. Este posibil - si ne dorim, suntem permanent preocupati de aceasta - ca informatiile pe care le cautati si nu le gasiti la un moment dat sa fie introduse ulterior in site, pentru a va fi la dispozitie.

______ 

Continutul paginilor site-ului web www.istorielocala.ro - continuat/ dezvoltat/ promovat prin #memoriavalceana #bibliotecivalcene #bvaav #BibliotecaVirtualaaAutorilorValceni  este protejat de legile dreptului de autor. Toate materialele (incluzand fara limitari toate articolele, textele, imaginile, logo-urile si design-ul) continute in acest site sunt protejate de legile dreptului de autor si nu pot fi reproduse, distribuite, transmise sau publicate fara acordul scris al Echipei de proiect. Nu aveti voie sa modificati continutul acestor pagini. Nu aveti voie sa modificati, copiati, distribuiti, transmiteti, publicati, reproduceti, creati ceva derivat din orice informatie sau servicii obtinute de pe sau prin intermediul site-ului. 

Totusi, puteti face download sau copia materialele specifice oferite pentru download sau copiere, nu insa pentru a le folosi in scopuri comerciale. Informatiile continute de www.istorielocala.ro sunt destinate exclusiv scopurilor educationale, de formare si informare (deci non-comerciale).

Orice persoane care expediaza in orice mod informatii ori materiale catre site isi asuma obligatia de a nu prejudicia nicicum drepturile de autor pe care o terta persoana le-ar putea invoca in legatura cu materialele si informatiile transmise in orice mod catre site; oricine expediaza, in orice mod, informatii ori materiale intelege si accepta ca nicio incalcare a acestei obligatii nu poate angaja in nici un fel raspunderea initiatorilor prezentului proiect, ci numai raspunderea proprie.

Toate materialele si informatiile accesibile prin intermediul site-ului sunt proprietatea istorielocala.ro.

Pentru orice intrebari sau solicitari de utilizare in alte scopuri (evident, tot necomerciale) a materialelor de pe acest website va rugam sa ne contactati la biblioteci.valcene@gmail.com.

Va rugam si va incurajam permanent sa precizati sursa informatiilor gasite pe site-ul nostru, in toate referatele, lucrarile de licenta, comunicarile, prezentarile dumneavoastra. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nicolae Nistor în #memoriavalceana

Nicolae Nistor , n. 24 martie 1958, Mihăeşti, Vâlcea : După anul 1989 a editat şi a colaborat cu săptămânalul “ 7 zile ” şi cu cotitdianul „...