Faceți căutări pe acest blog

6 mar. 2025

1948/ inaugurarea Casei de Odihnă a scriitorilor „Nicolae Bălcescu”

«Duminică a avut loc la Bălceşti (jud. Argeş), comuna natală a marelui scriitor şi luptător revoluţionar Nicolae Bălcescu, inaugurarea Casei de Odihnă a scriitorilor „Nicolae Bălcescu”, organizată de Ministerul Artelor şi Informaţiilor în vechea locuință a familiei Bălcescu.


La această solemnitate au participat prof. Constantinescu-lași și Mihail Sadoveanu, vicepreședinți ai Prezidiului Marii Adunări Naţionale, tov. Ştefan Voitec, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, d. Octav Livezeanu, ministrul Artelor şi Informaţiilor, tov. N. Moraru şi M. Florescu, secretari generali al Ministerului Artelor şi Informaţiilor, tov . L. Răutu, Zaharia Stancu preşedintele Societății Scriitorilor din România, Petre losif, M. Novicov, din Ministerul Artelor şi Informaţiilor şi alți numeroşi fruntaşi ai vieţii culturale şi artistice precum şi un mare număr de săteni din Bălceşti şi comunele alăturate, în frunte cu autorităţile locale.

Au luat cuvântul tov. Ștefan Voitec, Zaharia Stancu, N. Constantinescu prefect al județului Argeș și Constantin Radu secretar al organizației județene PMR. La sfârșitul cuvântărilor, poetul Radu Boureanu a citit poemul „Imn pentru veacul 1848”.Această casă, care va servi scriitorilor noștri ca loc de odihnă și creație, este încă una din realizările care traduc în fapt prevederilor nouii Constituții a RPR cu privire la sprijinirea creației artistice.
În momentul de față, primul lot de zece membri ai Societății Scriitorilor din România își petrec vacanța la casa de odihnă de la Bălcești.»

Note:
-captura de ecran este de pe prima pagină din «Scânteia»/ Joi 3 Iunie 1948 («Seria III Anul XVII No. 1135»), iar textul de mai sus este ,,reportajul” la care se face trimitere (către pagina a III-a; am păstrat ortografia vremii)

-pe atunci, actuala comună vâlceană „Nicolae Bălcescu” se numea „Bălcești” (denumirea satului cu conacul se mai păstrează și în prezent în folclorul locului) și aparținea județului Argeș; după cum se constată, încă exista funcția de prefect

- conacul familiei Bălcescu a fost construit începând cu 1828 de către Iancu Bălcescu și Zinca (mama lui Nicolae Bălcescu), iar în cele aproape două secole scurse de la edificare a trecut prin mai multe transformări; în prezent, conacul găzduiește Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, instituție de cultură a Consiliulu Județean Vâlcea; istoricul/ pagina oficială - la această legătură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ku Klux Klan în Cultura americană

🔴 preocupările unui «cerc de clan*» sau/ și sunetul încărcării armei (informații din surse deschise, despre o realitate seculară) « Ku Klux...