Faceți căutări pe acest blog

31 mar. 2025

„Matache Temelie: un boier adevărat, o lecţie de neuitat”

,,Despre omul şi politicianul vâlcean Matache Temelie se ştiu foarte puţine lucruri. Ceea ce este nedrept, dat fiind că Matache Temelie - boier adevărat -, a fost, vreme îndelungată, o personalitate marcantă a vieţii politice şi sociale vâlcene.

Ca om politic, Matache Temelie a fost conservator, reprezentând Partidul Conservator-democrat de pe poziţia de lider marcant. A condus Clubul conservator-democraţilor vâlceni, a fost şi preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea în patru mandate: 1892-1894; 1899-1901; 1905-1907 şi 1912-1914. În anul 1888 fusese ales preşedinte al Comitetului Permanent al Consiliului Judeţean, apoi a fost şi vicepreşedinte al Delegaţiei Judeţene (1889-1891, al Biroului Consiliului Judeţean, iar în anii 1893-1894, a fost preşedinte al aceluiaşi Birou.
Era foarte înstărit şi cumpătat în viaţă, serios şi responsabil în tot ce făcea, cu mare înţelegere pentru oamenii din popor, cu deosebire pentru cei neajutoraţi.
Dar, să-l lăsăm pe venerabilul Petre Georgescu să vorbească despre boierul adevărat Matache Temelie:
Să fi avut vreo 12 ani, când tata, într-o dispoziţie care m-a surprins, mi-a spus foarte grăbit:
«Te iau cu mine într-o vizită la un boier adevărat, care a făcut mult bine oamenilor. Uite, vezi, locu’ ăla de peste râul Olăneşti, mi-a fost dat mie pentru decoraţiile militare obţinute pe front, în campaniile războiului» (este vorba despre Întâiul Război Mondial în care luptase, cu acte de eroism, Petrache Georgescu, tatăl povestitorului nostru – n.a.).
«În zona aia în suprafaţă de peste zece hectare sunt foarte multe vetre de casă dăruite de omenosul şi cinstitul boier Matache Temelie oamenilor împovăraţi de necazurile vieţii...».

Carol Davila, românul-francez îndrăgostit de Vâlcea și stațiunile ei balneare

Principele Carol i-a telegrafiat Reginei Elisabeta: Davila e pretutindeni unde ai nevoie de el. Colegii l-au invidiat şi - a spus dr. Zaharia Petrescu, fost elev al Şcolii de Medicină - i-au iertat cu greu «extrema distincţie, eleganţa şi naturalul manierelor, farmecul conversaţiei, felul spiritual, vesel şi plin de duh în care istorisea, ca şi bogăţia instrucţiei»*

***
S-au împlinit - la 24 august 2004 - 120 de ani de la moartea marelui Carol Davila, cel care a vizitat cele două staţiuni balneare vâlcene, Călimăneşti şi Olăneşti. A fost medic şi farmacist român de origine franceză; a venit în Ţara Românească în ziua de 13 martie 1853, la chemarea domnitorului Barbu Ştirbei (1849-1856), pentru a organiza serviciul sanitar militar. Avea doar 25 de ani; îşi terminase de curând studiile medicale la Paris.
În cei 31 de ani (1853-1884), cât a trăit şi a lucrat în ţara noastră, a organizat învăţământul medical, asistenţa sanitară pentru populaţie, a condus serviciul sanitar al armatei române în timpul războiului din 1877-1878 etc. Dar, pe lângă aceste preocupări, el s-a interesat şi de apele minerale din staţiunile balneare româneşti.

26 mar. 2025

La Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea - (despre) #poezie și #pictură

În seara zilei de 26 martie 2025, de la ora 17.00, Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea a fost gazda unui eveniment excepțional: prezentarea apariției volumului de versuri ,,Totul e poezie”, cea mai recentă carte publicată de Nicu Hăloiu, și expunerea de picturi a Sorinei Hăloiu, sub genericul ,,Armonie”. 
Moderator a fost prof. dr. Mihaela Rădulescu.

Imagini ,,la cald”, needitate, inclusiv cu excelentele picturi ale Sorinei Hăloiu - care au înnobilat pe cum se vede Sala de Conferințe a BJAI - și, către finalul suitei, toate cărțile de proză și versuri scrise până în prezent de Nicu (sperăm să le avem în curând, pe toate, în #BibliotecaVirtualaaAutorilorValceni ).

În continuarea a ceea ce se vede în modesta filmare de mai jos, în cadrul micii, dar deosebit de selectei audiențe au avut loc interacțiuni deosebit de interesante, nu de puține ori și profund emoționante...


Înregistrarea video a celei mai mari părți a evenimentului:

Istoria înființării Muzeului Satului Vâlcean

  Bujoreni/ Vâlcea: Muzeul Satului (50 ani de existență) deranja ,,viziunea" <<Tovarășei>>; a fost în pericol de demolare (...