Faceți căutări pe acest blog

2 feb. 2024

Charlie Ottley la Firijba, Costești, Horezu... în Oltenia/ «Valahia Mică»/ resursă din 2 febr. 2021

Strict despre Vâlcea, extraordinarul documentar BBC World News începe la min. 5.40; după Costești și Firijba, Charlie Ottley merge la Târgu-Jiu și Ponoarele, apoi (de la min. 31.00) revine la Horezu și descoperă că secretul olăritului este să te murdărești cât mai tare de lut, pe mâini...; dar trebuie neapărat văzută și introducerea!!!

La impactul uriaș al postării noastre de ieri*, cu siguranță că vor fi existat cititori dezamăgiți: chiar și așa, umflat cu pompa cum e mitul, dacă îl demontăm, ce rămâne?

Și mai clar, cineva se va fi întrebat: păi dacă nu ne lăudăm cu „asta” și cu „ailaltă”, dacă nu „condimentăm” cu fantezii gen «Copilul sărac din Firijba Vâlcii, ajuns cercetător la NASA», cu ipotetice „festivaluri gen Gărâna”, cu tineri atrași „să asculte rock, să bea cola sau bere, să doarmă în corturi și să aducă bani la bugetul local”, cum (ne) promovăm Vâlcea? Se mai poate și altcumva?

Da, se poate, și încă bine de tot! O demonstrează Charlie Ottley, culmea ironiei, chiar la Firijba, Costești, Horezu ...unde a mers cu motocicleta nu după cai verzi pe pereți, ci să ne promoveze tradițiile, autenticitatea, originalitatea, memoria și cunoașterea locală. Adică, adevăratele atuu-uri, pe care le dezvăluie lumii, cu o audiență uriașă.

Ah, uitasem! Și să ne sugereze, elegant, cum ar trebui să (ne) vedem trecutul, prezentul și mai ales viitorul.

Capturile de ecran sunt din «Flavours of Romania»/ Aromele României sezonul 1, episodul 1, din cadrul campaniei pentru promovarea României pe BBC World News.
Documentarul a avut premiera în 20 Martie 2018, iar primul episod a vizat Oltenia/ «Valahia Mică». (clic pentru toate cele 44 capturi de ecran cu substitrarea esențială pentru Vâlcea)

Ca și „Wild Carpathia”, și această producție de excepție a BBC World News poate fi lesne găsită pe Internet (subtitrată sau nu) și ar trebui obligatoriu vizionată de noi toți, chiar dacă proiectul/ campania, a vizat difuzarea în America, în Europa occidentală și în Orientul Mijlociu. Suntem parte din Europa, nu?
Bonus: avem ocazia să vedem ce vâlceni extraordinari a avut ca interlocutori cunoscutul realizator TV din Marea Britanie. Link direct către documentar (poate trebuie activată traducerea în română)

Sursă supratitlu primul colaj

Thanks so much, Charlie! ❤🙏


Valentin Smedescu
__________
* vă mulțumim că ne urmăriți, postarea este la acest link! 👏 -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

„Cine uită, nu merită/ blestemul generalilor români exterminaţi în temniţele comuniste, în perioada 1944 -1964)” vol. I și II integral în pdf

Lucrarea „Cine uită, nu merită (blestemul generalilor români exterminaţi în temniţele comuniste, în perioada 1944 -1964)” constituie un pios...