Faceți căutări pe acest blog

12 feb. 2024

Biserica de la Olănești (,,în amintirea cuceririi Odesei”) care nu a mai fost ctitorită - nici în timpul dictaturii antonesciene, nici ulterior...

• în schimb (repovestim), în cunoscuta stațiune vâlceană a ajuns „Bisericuţa călătoare” („Biserica lui Horea” de la Albac), salvată (ca monument istoric și lăcaș de cult) ințial de către Ionel Brătianu, apoi de către patriarhul Justinian Marina... (descrieri foto colaj cu link-uri)


«La Băile-Olăneşti se va ridica o biserică, în amintirea cuceririi Odesei»

Staţiunea balneo-climatică Olăneşti nu are încă un locaş unde locuitorii şi vizitatorii să se poată ruga.
Iniţiativa ridicării unei biserici s’a luat, de multă vreme, de un comitet, în frunte cu d. general dr. C. Mihăilescu.

Soc. Olăneşti, afiliată Băncei Marmorosch Blank, streină de aspiraţiile româneşti şi creştineşti, n’a sprijinit lăudabila iniţiativă, ba, din contra, a pus şi piedici. Administraţia comunală n’a dat nici ea un concurs efectiv operei ce se înfiripase aci.
Acum însă, a sosit vremea ca toate piedicile ce se opuneau frumoasei iniţiative să fie înlăturate.

Conducătorul Statului, informat, printr’o telegramă trimisă de d. primar, colonel C. Isaia — cu prilejul căderii Odesei — şi-a îndrepat privirile şi către această staţiune şi a donat, din fondurile personale 500.000 lei, ca să se pună piatra fundamentală dumnezeiescului locaş. Biserica va fi ridicată — după însăşi dorinţa Mareşalului Antonescu, primul ctitor al acestei biserici, — în amintirea cuceririi Odesei, de către armatele române, — spre a se slăvi mereu aniversarea acestui fapt de arme istorie şi spre a se pomeni eroii căzuţi la datorie. D. primar al localităţii, colonel Isaia a trimis următoarea telegramă:
D-lul Mareşal Antonescu Bucureşti
„Glorioasele înfăptuiri de arme ale Voevozilor din trecutul neamului românesc au fost totdeauna urmate de înălţarea unei biserici, altar de rugă şi recunoştinţă pentru biruinţa crucii şi a vredniciei româneşti. Căderea Odesei sub sabia Mareşalului Antonescu, sărbătorită astăzi de întreg neamul românesc, urmează a-şi găsi luminoasa consfinţire spre pilduirea veacurilor viitoare, prin ridicarea unui nou locaş creştinesc, semn neperitor al Crucii şi românismului desrobitor.

Localitatea Olăneşti, splendid situată în Carnaţii Olteniei, din pricina apăsătoarei patronări jidoveşti de până eri, nu are nici biserică, nici altar creştinesc de închinare şi astfel întreaga populaţie a acestei localităţi, îndreaptă sufletescul ei apel către inima nobilă şi conştiinţa românească a Mareşalului Antonescu, spre a ridica aci locaş de rugă şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu, Atot-ocrotitor al românismului, pentru slava biruinţei oştilor noastre asupra Odesei bolşevice şi păgâne.
Să trăiţi, domnule Mareşal, Primarul staţiunei Olăneşti
Colonel, C. Isaia

Răspunsul preşedinţiei consiliului de miniştri:

Domnule primar,
„Răspunzând telegramei dvs., avem onoare a vă face cunoscut că d. Mareşal Antonescu, a aprobat a vă pune la dispoziţie suma de 500.000 lei, pentru biserica ce intenţionaţi a ridica în Olăneşti.

Suma aceasta se constitue piatră fundamentală a bisericii din Olăneşti, pusă din fondurile personale ale d-lui Mareşal Antonescu, iar biserica să fie ridicată, cum aţi dorit dvs., în amintirea cuceririi Odesei, de către armatele române, ridicându-se rugăciuni de recunoştinţă şi slăvindu-se mereu aniversarea acestui fapt de arme istoric.
Suma vi se pune la dispoziţie de către casieria presidenţiei consiliului de miniştri, care a fost anunţată şi căreia urmează să vă adresaţi.
Primiţi asigurarea distinsei noastre consideraţiuni“.
Secretar general, Ovidiu Al. Vlădescu

Director, dr. Aurel Gocioman I. P. S. Mitropolit Nifon el Olteniei, într’un consiliu, zilele trecute, la Bucureşti cu membrii de onoare ai comitetului de construcţie, a promis sprijin operei ctitoriceşti a Mareşalului Antonescu, prin donaţia sumei de un milion lei, din partea mitropoliei oltene şi alte sume însemnate, din partea preoţimii.

Se aşteaptă vizita I. P. S. şi a d-lor arhitect Iotzu şi pictor Costin Petrescu, la Olăneşti, pentru a se alege definitiv locul unde urmează să se clădească noua biserică a Neamului, pentru ca în primăvara viitoare să sa poată începe lucrările de construcţie.

Prin stăruinţa comitetului local de construcţie s’au mai adunat 300.000 lei, piatra pentru fundaţie, varul şi tabla pentru acoperişul bisericii.

Gestul, plin de măreţie al d-lui Mareşal Antonescu şi al I. P. S. Mitropolit trebue imitat şi de alţi binevoitori.
Donaţiile se, primesc de comitetul de, construcţie, din Băile Olăneşti, la primăria comunei.»

Sursa: cotidianul «Universul» din 2 dec. 1941

Notă:
Biserica de la Olănești ,,în amintirea cuceririi Odesei” nu a mai fost ctitorită - nici în timpul dictaturii antonesciene, nici ulterior.
În schimb, în plin regim comunist, la Olănești a ajuns în cele din urmă prima biserică de lemn din Transilvania - monument istoric în România de după Marea Unire din 1918; înainte de a ajunge în Vâlcea, ,,Bisericuța din Albac” a fost salvată întâi de un lider politic „de dreapta”, apoi de un patriarh „de stânga”: Ionel Brătianu a strămutat lăcașul de cult secular din Munții Apuseni la Florica/ Argeș, iar Justinian Marina - de la Florica, la Olănești.

Amănunte și informații suplimentare (cu link-uri), în descrierile foto.

&&&

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

„Cine uită, nu merită/ blestemul generalilor români exterminaţi în temniţele comuniste, în perioada 1944 -1964)” vol. I și II integral în pdf

Lucrarea „Cine uită, nu merită (blestemul generalilor români exterminaţi în temniţele comuniste, în perioada 1944 -1964)” constituie un pios...