Faceți căutări pe acest blog

31 mar. 2024

Manualul Străjerului/ Sub poală de codru verde/ integral în PDF + explicații

«Câteva comentarii, de fapt precizări, ținând de istoria mișcării de tineret în România interbelică. În 1935 Carol II Regele Românilor care deținea funcția onorifică de Comandant Suprem al Marii Legiuni a Cercetașilor din România (Asociația Cercetașii României) a atras mulți comandanți ai grupurilor de cercetași din țară (atunci se numeau cohorte la nivel de localitate și centurii, unitățile de azi) oameni de diferite profesii care erau voluntari la cercetași cum suntem și noi astăzi, să lucreze în Oficiul pentru Educația Tineretului din România (OETR) care este primul Minister al Tineretului din țara noastră...

Bineînțeles că mulți pedagogi, oameni din învățământ s-au simțit atrași de salariile oferite în birourile OETR. După un plan bine gândit, tot atunci s-a constituit organizația finanțată de OETR „Straja Țării”. La acea dată „Cercetașii României erau sprijiniți financiar de stat pentru ca aveau calitatea de persoană juridică de utilitate publică dobândită chiar din momentul apariției Legii asociațiunilor și fundațiunilor nr.21/1924, probabil că a fost dintre primele, calitatea fiindu-i dată prin hotărâre a Parlamentului României. Anul 1935 ne prezintă o situație interesantă pentru că s-au organizat campuri comune de cercetași și străjeri, există cărți poștale și timbre în care vedem cercetași salutând cu salutul specific alături de străjeri care salută cu salutul roman cu mâna întinsă usor ridicată de la orizontală. Cercetașii spuneau Gata oricând! Tot înainte! , străjerii Salve! sau Sănătate!

Înființarea „Strajei Țării”, unde categorii mari de copii și tineri au fost obligați să se înroleze, a determinat regresul „Cercetașilor României” mai ales că tinerii peste 16 ani au fost obligați să participe și la premilitară, o activitate de pregătire specifică militară care se desfășura mai ales duminica, în general după slujba duminicală. În anul 1937, Regele Carol a aprobat propunerea OETR de retragere a sprijinului financiar acordat „Cercetașilor României”, desființarea Inspectoratului General al Cercetășiei Române de pe lângă Ministerul Școalelor și Instrucțiunii Publice care, deși cu un efectiv foarte redus, a contribuit mult la dezvoltarea Mișcării Cercetașilor din România. În condițiile în care activitatea cercetășească nu se mai putea desfășura normal și fără mijloacele financiare care au făcut posibilă dezvoltarea organizației timp de peste trei decenii (din 1913, când s-a înființat) comandanții organizației au decis în luna ianuarie 1938 încetarea activității acesteia. Peste o lună se instituia regimul de dictatură personală cunoscut ca regimul carlist. O ironie a istoriei a facut ca Principele Carol să fie în primii ani ai secolului XX unul dintre cei care au contribuit decisiv la constituirea primelor grupuri de cercetași din România și tot el, devenit după 1930 Comandant Suprem al Cercetașilor, să o desființeze de facto, confirmând că zicerea românească „Eu te-am făcut, eu te omor!” - acoperire în viața de toate zilele și încă la nivelul cel mai înalt.
 Vizualizare capturi colaj una câte una cu explicații
Manualul, în care nu se mai amintește nimic de cercetași și cercetășie, cu atât mai mult de Robert Baden-Powell fondatorul sistemului de educație scout (cercetășească), este bineînțeles o copie a manualelor cercetășești. Recent a apărut în traducere românească „Scouting for Boys” cartea de căpătâi a cercetășiei multe din crochiurile din manualul străjerilor fiind copiate de acolo. Altfel, „Manualul Străjerului” este foarte folositor cercetașilor și tuturor copiilor și tinerilor iubitori de natură și cu dorința de explorare și aventură... »

Nicu Almași/
Râmnicu Vâlcea/ noiembrie 2020
Textul integral al manualului pentru lectură în online/ descărcare gratuită

Resursa în original pe siteul istorielocala.ro (încărcarea paginii se
face mai greu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Video: Veniamin Micle - Medalion aniversar 65 ani (în 2004)/ Mânăstirea Bistriţa/ Vâlcea

Repere bio-bibliografice* Părintele arhim. Veniamin Micle a publicat 611 titluri, dintre care 103 cărți, 98 de studii, 322 de articole, 3 co...