Faceți căutări pe acest blog

6 nov. 2023

,,Aromele Vâlcii” vor fi promovate pentru a doua oară/ cu și mai mare vizibilitate de către Charlie Ottley

 

- în 2018, ne reamintim, cunoscutul realizator TV britanic a poposit la Firijba, Costești* și Horezu...

<<...am mai zis că ce a făcut și face Charlie prin Wild Carpathia, Flavours of Romania și multe altele mai nevăzute pentru promovarea României frumoase, nu au făcut toți politicienii noștri și aututoritățile la un loc.

Asta e în primul rând pentru că el percepe, înțelege și apreciază adevăratele valori ale României, anume natura, cultura și oamenii ei minunați, mai bine decât cei mai mulți dintre români. Și în plus față de aceștia, el mai și face ceva pentru ele.

Clic pentru 44 capturi video cu explicații/ subtitrare
Dar ce mi-a plăcut cel mai mult zilele astea când i-am fost ghid prin Oltenia de sub Munte, a fost căldura lui umană. A fost recunoscut peste tot pe unde-am umblat și de la săteni la primar, de la turiști la muncitori, a stat cu toți de vorbă, a făcut fotografii cu toți care au dorit și le-a transmis direct sau indirect să-și iubească și prețuiască valorile locale.


Cred că românii ar trebui să ajungă să-și iubească țara cel puțin la fel de mult ca străinii care au ajuns să ne-o iubească și care vor să ne ajute să învățăm să ne-o iubim, cel puțin prin a nu repeta greșelile din țările lor.

Și da, colaborarea noastră cu Charlie pentru Oltenia de sub Munte depășește cadrul realizării unui film frumos și o să mai auziți de el și-o să-l mai întâlniți pe-aici, pentru că el iubește regiunea și rezonează cu ce facem și vrem să facem aici prin Geoparcul Oltenia de sub Munte...>> (Florin Stoican, președinte Asociația Kogaion și ,,Rețeaua pentru Natură Urbană”/ director ,,Oltenia de sub Munte - geoparc aspirant U N E S C O” s.a.)

&&&
<<...cineva se va fi întrebat: păi dacă nu ne lăudăm cu „asta” și cu „ailaltă”, dacă nu „condimentăm” cu fantezii gen «Copilul sărac din Firijba Vâlcii, ajuns cercetător la NASA», cu ipotetice „festivaluri gen Gărâna”, cu tineri atrași „să asculte rock, să bea cola sau bere, să doarmă în corturi și să aducă bani la bugetul local”, cum (ne) promovăm Vâlcea? Se mai poate și altcumva?

Da, se poate, și încă bine de tot! O demonstrează Charlie Ottley, culmea ironiei, chiar la Firijba, Costești, Horezu ...unde a mers cu motocicleta nu după cai verzi pe pereți, ci să ne promoveze tradițiile, autenticitatea, originalitatea, memoria și cunoașterea locală. Adică, adevăratele atuu-uri, pe care le dezvăluie lumii, cu o audiență uriașă.

Ah, uitasem! Și să ne sugereze, elegant, cum ar trebui să (ne) vedem trecutul, prezentul și mai ales viitorul...>>*



Strict despre Vâlcea, extraordinarul documentar BBC World News din urmă cu cinci ani începe la min. 5.40; după Costești și Firijba, Charlie Ottley merge la Târgu-Jiu și Ponoarele, apoi (de la min. 31.00) revine la Horezu și descoperă că secretul olăritului este să te murdărești cât mai tare de lut, pe mâini...; dar trebuie neapărat văzută și introducerea... -

Link direct către întregul episod 1 al documentarului (poate fi nevoie de activarea traducerii)

&&&
Cu excepția colajului din pozele celor două postări ale paginii <<Oltenia de sub Munte - geoparc aspirant U N E S C O>> (link-uri în descrieri), imaginile sunt din «Flavours of Romania»/ Aromele României sezonul 1, episodul 1, din cadrul campaniei pentru promovarea României pe BBC World News.
Documentarul a avut premiera în 20 Martie 2018, iar primul episod a vizat Oltenia/ «Valahia Mică».

Ca și „Wild Carpathia”, și această producție de excepție a BBC World News poate fi lesne găsită pe Internet (subtitrată sau nu); proiectul/ campania, a vizat difuzarea în America, în Europa occidentală și în Orientul Mijlociu.

Valentin Smedescu
_________
*la Costești, Charlie Ottley a ajuns și în a doua serie a Flavours of Romania, disponibila acum pe Netflix.
Primul episod al acesteia începe în Costești, la Glamping Brâncoveanu - tocmai aflăm de la dl Florin Stoican

**resursa Biblioteci Valcene din urmă cu doi ani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gheorghe Efrim/ ,,Brezoi/ File de istoriei”/ selecție referitoare la Friedrich Schwantz

<<...printr-o însemnare se arata că, intrând nemţii în Oltenia, s-a stabilit la Gura Lotrului, Şant Meşter (Fr. Schwantz), pe partea G...