Faceți căutări pe acest blog

18 dec. 2023

Vâlcea/ conținutul ziarului «Orizont» de vineri, 15 dec. ’89/ penultimul număr al oficiosului ,,Comitetului Județean al PCR” și al ,,Consiliului Popular Județean”; singura publicație care mai apărea în județ…

• fotografiile după pagini/ articole au strict scop informativ, mai ales pentru mai tinerii noștri abonați (vinerea trecută s-au împlinit, totuși, 34 ani – cei încă nenăscuți atunci au azi propriii copii! - de când a fost tipărit ziarul) …dar constituie, pentru noi toți, și o interesantă întoarcere în timp; poate chiar o introspecție?
• citim - (mai ales) printre rânduri - ,,știri, reportaje și anchete”, remarcăm ,,opinii” și revedem (de ex. din programul TVR al săptămânii 17-23 decembrie ’89) ce am fi putut urmări la televizor dacă ,,programul” nu ar fi fost ,,schimbat” (ultimele trei capturi, toate pot fi accesate la acest link)
• ,,ochii minții” (ne) deslușesc, și din această ediție de ziar, în ce fundătură ne îngropase politizarea de un primitivism absolut a întregii vieți sociale, culturale, economice - din România și din Vâlcea, în particular... ...dar, inevitabil, ne gândim și către ce neant ne-a dus/ ne duce ,,politizarea pluripartidistă”, de asemenea fără noimă, din prezent• mai subliniem că în ziua de vineri, 15 dec. ’89, când apărea ziarul alăturat (ziar, d.p.d.v. generic, era hebdomadar/ săptămânal), încă nu începuseră protestele/ demonstrațile de stradă de la Timișoara (au început în seara următoare, 16 decembrie)... În sfârșit, optăm pentru publicarea în online a articolelor așa cum au fost titrate/ semnate (și cum pot fi citite în ziarul tipărit), întrucât ele fac parte din memoria și cunoașterea locală vâlceană. Din istoria noastră recentă. Ordinea capturilor are o oarecare noimă, derulând imagine după imagine se poate citi, cu efort relativ mic, întreg conținului (de la o pagină la alta, dar și în cadrul aceleiași pagini).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gheorghe Efrim/ ,,Brezoi/ File de istoriei”/ selecție referitoare la Friedrich Schwantz

<<...printr-o însemnare se arata că, intrând nemţii în Oltenia, s-a stabilit la Gura Lotrului, Şant Meşter (Fr. Schwantz), pe partea G...