Faceți căutări pe acest blog

30 sept. 2024

Prundeni/ Vâlcea: conacul lui Ștefan Filipescu la mai mult de un secol de existență (video și foto)

- cândva, Ș.F. i-a fost oponent lui I.G. Duca (a constituit chiar o disidență liberală la nivel județean) și categorisea „generaţia” de politicieni promovată de I.G.D. ca fiind una de „chinderi” (de două categorii: <idealiști și afaceriști>)*, adăugăm/ cităm...

>> în filmulețul pe care îl recomandăm (- o excepțională filă din #memoriavalceana) este intervievat dl. Corneliu Diaconescu, strănepot/ moștenitor al lui Ștefan Filipescu...
>>> fără să știm exact dacă Ș.F. a fost mai mult idealist decât afacerist (sau invers), putem vedea cum arăta/ arată acum casa lui, reprezentativă pentru arhitectura vâlceană ante- și interbelică...

<<...construcție începută în anul 1903, de către Stefan Filipescu și soția sa, reprezintă o mărturie a unei epoci apuse, cu urme in prezent. Stefan Filipescu, om implicat in viata politica , președintele Organizației Liberale din Dragășani, a pus bazele acestui conac cu grijă și pasiune pentru detalii, iar construcția sa a fost finalizată în 1906, in interior existând câteva fotografii care marcheaza acest frumos eveniment.

Din păcate, Stefan Filipescu a avut ocazia de a se bucura de această frumoasă locație pentru un timp relativ scurt, trecând în neființă în anul 1919. Cu toate acestea, conacul a rămas în grija urmașilor săi și a continuat să joace un rol important în viața comunității locale.
Până în 1949, când a fost expropriat în conformitate cu decretul 83 din martie 1949, conacul a fost martor la o serie de evenimente, placute sau mai putin placute, care au marcat istoria locului. Locatia a fost o casă deschisă pentru oamenii din diverse categorii sociale, adăpostind chiar și prizonieri ruși în timpul razboiului. Această locație a fost, într-un fel, un refugiu și un loc de întrunire pentru oamenii locului si nu numai.Astăzi, conacul păstrează câteva elemente semnificative ale istoriei sale, cum ar fi cele două busturi ale lui Stefan Filipescu și a soției sale, care amintesc de familia care l-a construit și a trăit aici. Aceste elemente sunt dovezi ale trecutului bogat al locației și a rolului său în comunitate.

Conacul are o arhitectură impresionantă, cu un salon central care se deschide către alte patru saloane și dormitoare. La intrarea pe poartă, statuile cu cei doi soldați aduc o notă de patriotism și naționalism, lucru ce sugerează că domnul Stefan Filipescu era profund atașat de aceste idei. Statuile amintesc de cele de la podul de la Cernavoda și arată conexiunea cu valorile naționale.

În prezent, moștenitorii conacului au planuri ambițioase de a recondiționa această clădire istorică. Ei doresc să transforme conacul într-o destinație turistică modernă, care să ofere atât modalități de relaxare, cât și unități de cazare pentru vizitatori. Această inițiativă ar putea să aducă o nouă viață acestui conac istoric, menținându-i autenticitatea și valorile culturale pentru generațiile viitoare, precum și punând în valoare bogata sa istorie.
Reper turistic inclus in proiectul : "DRAGASANI ZONA TURISTICA DE INTERES NATIONAL">> - aflăm din această sursă.

Filmul și cele 11 capturi de ecran din colaj, cu descrieri și linkuri spre informații suplimentare - la această legătură.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Șezătorile Boișoarei/ prof. Nicolae Ciurea-Genuneni

Ţara Loviştei, vatră de aur strămoşească, continuă încă să rămînă o carte de istorie vie a manifestărilor de asociere ale românilor din aces...