Pagini

6 iun. 2024

Medalion Memorial acad. Marius Peculea/ propunere de realizare a unui grup statuar dedicat cercetării/ cercetătorilor care au produs prima picătură de ,,apă grea” din România (9 aug. 1976)/ concentrație de 99,8% - a fost momentul ,,T₀” al consacrării/ recunoașterii internaționale a activității cercetătorilor de la Uzina «G»*..

Propunerea a fost făcută în data de 4 iunie a.c., în cadrul evenimentului comemorativ (organizat de Forumul Cultural al Râmnicului și Biblioteca noastră) dedicat plecării în eternitate a acad. Marius Peculea. În selecția video vorbește prof. dr. Dorel Mihai Constantinescu, inițiatorul ideii, de-acum susținută instituțional de Forumul Cultural și de toți cei care (ni) se alătură.


Nu mai reluăm multele resurse în care am prezentat importanța reușitelor în cercetarea vâlceană (pot fi găsite - de către mai tinerii/ noii noștri abonați - prin căutare în prezenta pagină), oamenii excepționali care au lucrat în domeniu s.a.m.d.
,,Completăm”/ susținem cu toată convingerea trimiterea făcută de dl. prof. Constantinescu la filmul «Oppenheimer» și la marele lui succes (bazat, în principal, tocmai pe ideea că are la origine ,,o poveste adevărată”), cu o altă ,,poveste” - de asemenea americană și tot adevărată: ,,istoria” seculară a cercetărilor experimentale pe culturi agricole efectuate în cadrul Universității din Illinois/ SUA - ,,mărturisită” în prezent inclusiv de un lot de 0,5 acri (cca. 2000 m.p.) care se ,,odihnește” după marile-i ,,reușite” (amănunte - în descrierea capturii 4) și nici măcar prin preajmă-i nu se construiește ceva (să nu-l umbrească)... De ce nu am (putea) avea și noi astfel de ,,preocupări” - în evidentă conexiune cu memoria/ istoria locală vâlceană? De fapt, cu identitatea noastră culturală/ în acest caz și științifică?
 
- Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea, 4 iunie 2024/ filmarea integrală a fost realizată de Valentin Șchiopu-MateiuValentin Smedescu
__________

*Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Ramnicu Valcea a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina “G” Rm. Vâlcea, ca o instalaţie-pilot industrial experimentală. Cercetările efectuate au fost finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele şi valorificarea ei la proiectarea şi construcţia Uzinei de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. În anul 1991, Uzina “G” a fost reorganizată ca Institut de Criogenie şi Separări Izotopice, care în anul 1996 a fost acreditat ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.
In ultimii ani, ICSI Rm. Vâlcea a dezvoltat un amplu program intern de promovare a inovării ştiinţifice şi tehnologice prin care se urmăreşte valorificarea rezultatelor în producţie prin transfer tehnologic şi orientarea activităţilor către cerinţele societăţii.
Prin apartenenţa României la Uniunea Europeană şi în contextul eforturilor de integrare în Spaţiul European de Cercetare, ICSI Rm. Vâlcea urmăreşte ca obiectiv prioritar creşterea participării comunităţii ştiinţifice la Programele de Cercetare şi Dezvoltare ale Comunităţii Europene.
Evoluția Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, unitate aflată în coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării, este marcată de către activitățile de cercetare ştiinţifică si dezvoltare tehnologică desfășurate de-a lungul timpului în domenii precum: separarea izotopilor hidrogenului, producerea apei grele, criogenia, energiile regenerabile, protecția mediului și securitatea alimentară.» (sursa: pagina electronică a Institutului/ secțiunea Istoric)
________
#memoriesicunoasterelocalaValcea
#memoriavalceana #istorielocala #mostenireculturala #Valcea #Educație #Valceaculturalheritage #Valceaculturalmemory #istorielocalavalcea #bibliotecivalcene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu