Pagini

8 mai 2024

1898/ Râmnicu-Vêlcea în «Ziarul călĕtoriilor și al întêmplărilor de pe mare și uscat» (Anul II.—No. l 6): «...acest oraş e măricel; are o populaţie de vr’o 6 mii de locuitori...


Aci se află un gimnaziŭ clasic, un seminar, un tribunal de întĕia instanţă şi scaunul episcopiei Noului-Severin. Râmnicul-Vêlcea are o grădină cu care se poate făli şi care se numeşte: «În Zăvoi».
La intrarea grădinei se află o fântână, cu apă bună «Fântâna e construită la 1844 de Constantin Măldarescu (turbatu)». Ceva mai departe se află treǐ isvoare, două de pucioasă şi un altul de iod; lângă aceste isvoare se află un mic pavilion de fer. (...)
...de sus m’am uitat în toate părţile. Privelişti admirabile, munţi, apa ce curge la poale şi oraşul Râmnic se vedea tot. Ceva fermecător! nu’mi mai venea să’mi deslipesc ochii...»
(selecție)



Pagina 1 din Anul I No. 1/ „...în 1884 Luigi Cazzavillan a editat „Ziarul călătoriilor și al întâmplărilor de pe mare și uscat” (iunie-septembrie 1884 și 5 noiembrie 1897-15 noiembrie 1916), precursorul revistei „Știință și Tehnică”.

Revista conținea articole sau comentarii științifice, biografii sau sfaturi și rețete practice, fiind considerată a fi „cea mai veche și mai apreciată revistă scrisă pe înțelesul tuturor pentru răspîndirea științei și cunoașterea lumii prin călătorii”. Sursă text și imagine


Râmnicu Vâlcea - Parcul Zavoi –
,,Fântâna lui Turbatu” - vedere antebelică – Sursa


Cetatuia antebelica – Sursa imaginii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu