Pagini

1 mar. 2024

Râmnicu Vâlcea: Biblioteca Ostroveni (poate) renaște din cenușa Televiziunii Etalon - în demisolul ,,Casei Științei” și amfiteatrul dinspre piscină și Catedrală...

S-a votat ieri, de către Consiliul Judeţean Vâlcea (link), să avem în sfârșit Bibliotecă modernă în cel mai mare cartier al municipiului-reședință de județ. Este esențial ca intențiile și optimismul din primul video (prezentate ,,HD”) să șteargă pentru totdeauna din ,,memoria locului” trecutul/ prezentul cu ,,bube, mucegaiuri şi noroi” - din filmulețele al doilea, al treilea și al patrulea. Clic pentru toate filmulețe,documente și poze, cu explicații și linkuri către informații complete

Desigur, ne referim la spațiul fizic în care va funcționa Biblioteca Ostroveni, întrucât în privința ofertei de u.b. și servicii specifice (tradiționale și online) pe care acum - în cea mai mare măsură - doar ni le imaginăm - știm că ,,doar cerul este limita”; despre «România Educată» ...autoeducându-se și călindu-se la sub 10 grade C în Filiala «Ostroveni» a Bibliotecii Județene ,,Antim Ivireanul” am publicat text și video în 23 nov. 2023 – filmul al patrulea; pe scurt, instituția a funcționat la et. al cincilea al Casei Științei vreme de zeci de ani, în condiții absolut scandaloase, și numai colegele noastre bibliotecare care o deservesc știu cât au răbdat de frig și cum s-au chinuit să o țină vie, să organizeze activități ș.a.m.d, să-și împlinească misiunea...

Situația Bibliotecii Ostroveni și ,,binele” care sperăm să i se ,,întâmple” nu trebuie disociate de situația și mai gravă într-un anume sens a filialei Bibliotecii Județene Vâlcea din cartierul Traian; tot pe scurt: după ce a fucționat zeci de ani în ,,Căminul nr. 3 nefamiliști Oltchim” din str. Mihai Viteazul 45, Biblioteca Traian așteaptă pur și simplu (cu cărțile împachetate) o soluție care considerăm că nu mai trebuie lăsată doar în grija Celui de Sus de tot...În sfârșit, este prilejul să consemnăm aici că de vreo 30 de ani și mai bine, inclusiv între ,,județul Vâlcea” și ,,municipiul Râmnicu Vâlcea” se desfășoară genul de ,,competiție” pe care tradiția populară românească l-a sintetizat în expresia «unul câștigă, altul pierde» (sau invers).
Cum-necum, de peste 25 ani, ,,județul” (ca entitate administrativă) a investit/ investește considerabil în Biblioteca Județeană "Antim Ivireanul" Vâlcea, timp în care ,,municipiul” în frunte cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea doar a ,,profitat” și ,,profită”.
Cu excepția funcției de coordonare metodologică a rețelei de Biblioteci Valcene și a funcției de tezaurizare/ punere în valoare/ perpetuare și promovare a moștenirii culturale (incl. pe componenta de Depozitul legal ,,scris” al Vâlcii), Biblioteca Județeană "Antim Ivireanul" Vâlcea - finanțată de contribuabilii județului, care (poate) nici nu au bibliotecă publică în comuna/ orașul lor – este (covârșitor) mai degrabă ,,Bibliotecă Municipală”; deservește, așadar, contribuabilii din Râmnicu Vâlcea, ale căror taxe și impozite numai către (o) Bibliotecă nu sunt direcționate (funcționarea parțială a Filialei ,,Goranu” în vechiul Cămin cultural din zona ,,Târgului de vechituri” nu cred că ne poate fi dată exemplu de ,,contribuție a municipiului” la actul de educație/ instrucție înfăptuit prin bibliotecile publice și nici preconizatul parteneriat de înființare a unei filiale BJAI la Căzănești, cartier al municipiului, nu e mai avantajos pentru ,,noi”: ,,municipiul” ne-a pus la dispoziție, este adevărat, vechea școală din zonă, însă clădirea trebuie recompartimentată etc. tot de către ,,județ” – alăturat, capturi și cu acest parteneriat).

PS: ,,municipiului” – cum s-a întâmplat și ieri (ultima captură) – îi place la nebunie ,,să participe, dar să nu se bage” în ceea ce presupune finanțarea autenticului act de educație/ instrucție înfăptuit prin bibliotecile publice; pozele de ,,curtoazie electorală” (cu scriitori și în general oameni de cultură etc. sau cu diverse prilejuri) și finanțarea de producții editoriale (oricât de benefică/ benefice ar fi) nu rezolvă nimic: pentru ce sunt editate albumele, cărțile ș.a.m.d., dacă nu pentru a ajunge la oameni – în print și în online, prin intermediul bibliotecilor?
Oare grija pentru ,,cluburi ale pensionarilor” (justă, de apreciat!) pe care - căutând să identificăm un sediu pentru Biblioteca Ostroveni, înainte de găsirea soluției actuale - le-am văzut pline de seniori care jucau table, șah etc. încă la orele 9.00-10.00 ale dimineții nu ar trebui să constituie exemplu de ,,bune practici” și pentru ,,aprobarea” unui sediu de Bibliotecă-filială, bunăoară în zona Nord a municipiului (complet ,,descoperită - căci nici la Bujoreni nu funcționează Bibliotecă Publică, oricât ne-am minți)?

Toate videourile și imaginile au în descrieri sursele și linkuri către mai multe informații.

Cele de mai sus reprezintă strict susținerile subsemnatului și nu angajează absolut în niciun fel instituția în care lucrez.

Valentin Smedescu

&&&

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu