Pagini

27 oct. 2023

Povestea apei grele/ The Story of Heavy Water in Râmnicu Vâlcea și istorisirea unui greu, dar promițător început pentru Botswana- aseară, la Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul”...







Două excelent îmbinate teme s-au constituit într-unul dintre cele mai importante evenimente cultural-științifice ale anului 2023, în instituția noastră: 
- conferința <<Ingineria chimică și calculatorul pretutindeni/ ,,Opt Ani în Africa. Botswana între trecut și viitor”>> - susținută de prof. univ. dr. Paul Șerban Agachi/ Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca și bazată pe propria-i experiență profesională (și de viață), cu accent îndeosebi în Africa
- lansarea volumului <<Povestea apei grele la Râmnicu Vâlcea/ The Story of Heavy Water in Râmnicu Vâlcea>>, autor și prezentator – vâlceanul dr. fiz. Dorel Mihai Constantinescu.
  
Pentru astăzi ne propunem să vă oferim sub formă de resursă Biblioteci Valcene ,,doar”  volumul integral în PDF (română și engleză) lansat aseară + destăinuirile făcute cu acest prilej de către autorul cărții, bine-cunoscut publicului nostru - primul absolvent de Fizică repartizat la Uzina „G”/ Râmnicu Vâlcea, al șaptelea angajat al (numim astăzi, cu îndreptățită mândrie locală, chiar națională) Institutului de Criogenie și Separări Izotopice Vâlcea ...o carte de vizită/ o carieră de excepție, girat/ susținut - și o spunem având deplina proprietate a termenilor - nu doar de toți cei cu care a lucrat, i-a condus, dar inclusiv chiar de regretatul acad. Marius Peculea (dl Constantinescu dă amănunte în discurs inclusiv despre aceasta).

Pentru vizualizare/ citire în engleză, de la pagina 152 încolo cartea online trebuie ,,rotită” 180 grade și parcursă de jos în sus (așa a fost editată/ paginată).

&&&
Pentru că dl. prof.univ. dr. Paul Șerban Agachi ne-a oferit inclusiv slide-urile pe baza cărora a susținut (de asemenea) apreciata-i prelegere, și acestea - împreună cu înregistrarea video a discursului d-lui Agachi - vor fi puse în curând la dispoziția cititorilor fideli ai resurselor Biblioteci Valcene.
   
În sfârșit, tot cât mai devreme cu putință, vom constitui o resursă și cu înregistrarea cap-coadă a excelentului eveniment de aseară, cu toți vorbitorii - inclusiv cu interacțiunea ad-hoc dintre dnii Paul Șerban Agachi, Dorel Mihai Constantinescu și Marian Pătrașcu, unul dintre cei mai importanți (dacă nu chiar cel mai important!) cercetători de pe Platforma Chimică vâlceană de odinioară (cum, de altfel, s-a recunoscut public și aseară).  


Valentin Smedescu 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu