Pagini

23 oct. 2023

Pe când Asociația Sportivă Vâlceană și Iorgu Arsenie fondau precursoarea Federației Române de Bobsleigh, Tobogga-ning și Ski-kjorning*

- în 1934, cunoscutul campion și animator sportiv și cultural vâlcean visa un stadion în Râmnic...


<<Am urmărit cu toții manifestaţia foot-ballistă de Duminică, în cadrul căreia, Juventus a învins reprezentativa Capitalei.

Dar nu despre rezultat vrem să vorbim.


Am amintit despre matchul de Duminică pentru a-i releva scopul: reteta organizării a fost afectată fondului adunat de Iorgu Arsenie, in fruntea unui comitet local, pentru construirea unui stadion la R. Vâlcea.

Aceiași energică acțiune, aceiași neoprită dorinţă de realizare, găsim mereu la destoinicul sportiv vâlcean.

Și Iorgu Arsenie nu e produsul sportiv al comitetelor...

Iorgu Arsenie a intrat în mişcarea sportivă ca practicant.

Şi astăzi încă, deşi neaua vremurilor i-a înălbit complect capul, Iorgu Arsenie poate fi urmărit pe pârtia vâlceană, coborând la volanul bobului.

La vârsta când alții se multumesc să-şi infunde şezutul in fotoliile ospitaliere ale comitetelor federale, rumegând bruma de popularitate acumulată în tinerete, Iorgu Arsenie poate fi văzut la poarta arenelor bucureştene, supraveghiând încasările, pentru ca fondului menit să asigure Vâlcii încolinate, mult visatul stadion, să nu i se răpească nici o posibilitate de rotunjire.

Activitatea-i de până acum îi îngăduia acestui avântat animator să lase totuși ceva válcenilor: un nume.
Iau ei, unii numele Domnului in deşert, darmite pe cel al unui domn Iorgu Arsenie.

Iată pentru ce sportivul vâlcean a cumpănit că, pentru a-şi desăvârși activitatea, trebuie să înzestreze Vâlcea cu un stadion -- câmp organizat în care, calitățile tineretului oltean să fie just valorificate. Pentru sportul românesc, Iorgu Arsenie e un animator rar întâlnit.

Pentru public, poate mai puțin. Pentru că Iorgu Arsenie nu e nici arbitru de foot-ball şi nici judecător de box. Iorgu Arsenie e un comerciant liniştit, care-şi complică existenţa străduindu-se să fie util tineretului românesc.

Iată tocmai marele său merit, pe care, utilizând prilejul, îl releväm şi de astădată...>>

Așadar, astăzi, din nou despre sportul vâlcean din urmă cu un veac și, implicit, despre Iorgu Arsenie, în conexiune cu resurse Biblioteci Valcene anterioare...

Clic pentru fotografii și capturi de ecran.

Valentin Smedescu
___

*Skijoring (pronunțat / ˈ s k iː ʃ ɜːr ɪ ŋ / ) ( skijouring în engleza britanică ) este un sport de iarnă în care o persoană pe schiuri este trasă de un cal , un câine (sau câini), un alt animal sau un vehicul cu motor . Numele este derivat din cuvântul norvegian skikjøring , care înseamnă „conducere cu schi”. Deși se spune că skijoring-ul a apărut ca un mod de călătorie de iarnă, în prezent este în primul rând un sport competitiv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu